Pinot crni grozd u vinogradu

Pinot crni

1. ŠTO JE PINOT CRNI?

Pinot crni je jedan od najstarijih kultivara grožđa za proizvodnju vina. Često je opisan kao “težak” kako za uzgoj tako i za proizvodnju i jednako težak za pronaći vrhunske uzorke vina, ali ljubitelji su opčinjeni upravo tom raznolikošću.Vrhunski Pinot crni ostavlja trajan dojam na nepcu i u sjećanju. Njegov okus je često jedan od najkompleksnijih među vinima. Može biti pojačan aromom zrelog grožđa ili crne trešnje. Često je istaknut izraženim začinima u kojima se osjeti cimet, lovor i metvica. Zrela rajčica, gljive i miris sela isto tako opisuju Pinot crni. Vino je punog tijela i bogato, ali ne teško, visokog alkohola, ali bez kiselina i tanina, snažnog okusa bez obzira na njegovu profinjenost. Najupečatljivija kvaliteta Crnog Pinota mogla bi biti njegova nježna, baršunasta tekstura. Kada je dobar djeluje poput tekuće svile, nježno milujući nepce. Pinot nema dugovječnost u boci u odnosu na druga crna vina i svoj vrhunac dostiže pet do osam godina nakon berbe.

2. KOMBINACIJA S HRANOM

Iako je Pinot crni u harmoniji s različitim vrstama hrane, njegova profinjenost i tekstura su najviše naglašeni uz lososa sa žara, lijep komad nezačinjene, pečene junetine ili bilo koje jelo u kojem su gljive osnovni sastojak. Ostala jela koja se dobro slažu s Crnim Pinotom su pečena i pirjana janjetina, fazan, patka, riba sa žara poput morskog psa i sabljarke. Najbolja kombinacija je s jednostavnom i sočnom hranom. Dobro se slaže sa začinima od kojih neki mogu prikriti profinjene arome Pinota i generalno naglasiti pikantni okus alkohola.

3. PINOT CRNI KALAZIĆ

Vrlo atraktivna i bogata mirisa. Kombinacija slatkastih voćnih nota koje podsjećaju na džem od jagoda i šljiva sa nježno zadimljenim tonovima kave. Okus je izvanredno bogat, harmoničan i postojan. Snaga dominira na početku, ali je odlično sačuvana živost i svježina, koju potom zamjenjuje slast ekstrakta, a završava iznimno dugotrajnim retro okusom u kojem se isprepliću pikantnost sa atraktivnom voćnošću.

Pinot noir 2009 patka | EKO vinarija Kalazić Baranja

Pinot noir

Posebno vino, atraktivnog je i bogatog mirisa. Kombinacija slatkastih voćnih nota koje podsjećaju na džem od jagoda i šljiva s nježno zadimljenim tonovima kave. Okus je izvanredno bogat, harmoničan i postojan. Snaga dominira na početku, ali je odlično sačuvana živost i svježina koju potom zamjenjuje slast ekstrakta, a završava iznimno dugotrajnim retrookusom u kojem se isprepliću pikantnost sa atraktivnom voćnošću.

Sorta

Pinot noir

Kvaliteta vina

Suho crno vino

Alkohol

14,5 % vol.

Posluživanje vina

Poslužiti na 16-18°C uz pečenja od crvenog mesa, pečenu patku, pečenu gusku i plave fermentirane sireve.

Pinot noir 2009 patka | EKO vinarija Kalazić Baranja

Vina vinarije Kalazić

intenzivna, bogata i elegantna vrhunska vina s naglašenim sortnim obilježjima od ručno ubranog grožđa s odabranih položaja. Brižno njegovana i proizvedena najmodernijom vinarskom tehnologijom s jasnim ciljem da sva raskoš pojedine vinske sorte bude pažljivo očuvana i potom vjerno prezentirana u natočenoj čaši pruživši nezaboravan užitak. Baština tradicije i modernosti!

pomno izabrani grozdovi s odabranih trsova ručno se beru za premium line vina.
Tradicionalna i istodobno moderna, raskošnih sortnih aroma, snažnog tijela i velikog potencijala za odležavanje dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta i tišini baranjskog gatora.
Profinjenost satkana u hrastovim bačvama i elitnim gutljajima!

Gdje možete kupiti naša vina?
WEB SHOP
VINA VINARIJE KALAZIĆ

Pozivamo vas da posjetite naš vinski webshop na adresi www.wine-online.eu koji je izrađen prema najusvremenijim standardima kako bismo vama, našim vjernim kupcima, osigurali što bržu, jednostavniju i sigurniju kupnju.

Uživajte u kupovini na našem web shopu iz udobnosti svojeg naslonjača!

Scroll to top